MTBlog.dk

Mekanisk doping

Posted in 29", Alperne, Brok, Cykler, MTB, Udstyr by Søren Svendsen on 29. maj 2018

IMG_9350xw

Hver gang jeg kørt på min bycykel over vinteren, har jeg tænkt på hvor godt den ruller! Hvad jeg ikke lige tænkte på i første omgang, er at jeg i efteråret satte en oval klinge på, som jeg havde fået tilovers fra en anden cykel. En oval klinge mærker man ikke umiddelbart .. men så alligevel.

T-boy er faktisk den sidste af mine cykler uden oval, selv ladcyklen har det. I sensommeren skal vi halvgamle småsure mænd over Dolomitterne, og jeg er nået frem til at det kræver en oval på T-boy. Problemet er bare at ovalen kun dur til 1 x et eller andet .. og et alpekryds kræver en virkelig lav gearing. Det betyder nogle kompromisser at gå fra 2×10 til 1×11, med med SunRaces Shimano-kompatible 11-50 kassette har jeg vurderet at fordelene er større end ulemperne. Reelt mister jeg et gear, i den ene eller den anden ende, selv med 11-50. Til gengæld kan jeg køre ovalt og det er mere værd, specielt opad.

SunRace kassetten skifter stort set som en original Shimano, man er dog nødt til at have den nyeste version Shimano-bagskifter for at udskæringen bag på armen er stor nok til de mange tænder. De lidt voldsomme spring på kassetten giver også en vis følsomhed overfor korrekt kabelspænding, hvilket reelt betyder at man skal være meget omhyggelig med en blød kabelføring .. i hvert tilfælde hvis man kører med hel sok som T-Boy. Men sådan er det også med ørnen fra SRAM.

Advertisement

5 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Christian said, on 29. maj 2018 at 13:06

  Du kunne også overveje en 9-46 fra E-thirteen. Så kan klingen vælges mindre uden at miste det tunge gear helt 🙂

  • Søren Svendsen said, on 29. maj 2018 at 13:09

   Det overvejede jeg også, men det er svært at finde en oval klinge på 26T, og umuligt under. Desuden koste den kassette 3x så meget som Sunrace 😉

 2. Rune said, on 29. maj 2018 at 17:46

  Helt uden at have undersøgt det til MTB – men er ovale klinger ikke gjort berømte af Froom. Jeg tænker han har et 2x setup. Så må det også kunne gøres på mtb.

  • Søren Svendsen said, on 29. maj 2018 at 17:57

   Nahhh .. ovale klinger kom vist frem i 80’erne, jeg tror det var Shimano der forsøgte sig. De blev aldrig den store succes, bla fordi ovalen var drejet forkert 😁 Derefter tog Rotor dem op for ca 10 år siden.
   Det er rigtigt man godt kan kørte med et 2-klinge set-up med ovale klinger, men skiftet mellem klingerne er ikke så slick som med runde klinger.
   På MTB er der kun ovale klinger i som enkeltklinger .. jeg har i hver tilfælde aldrig set andet.

   • Thomas said, on 6. juni 2018 at 09:11

    Rotor laver faktisk masser af klinger til 2x. Og det skifter helt fint med en korrekt justering af forskifteren.
    Det var faktisk Sastre der satte de ovale på landkortet igen da han vandt touren, efter Shimano havde gjort hvad de kunne for at skræmme folk væk med deres Biopace i 80’erne og 90’erne. 🙂


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: