MTBlog.dk

Klamkold

Posted in Brok, MTB, Søndagstur, Træning, Udstyr by Søren Svendsen on 21. januar 2018

IMG_8181w

Klamkold! Det lyder ikke rart, det er ikke rart og jeg hader det – og synes det bliver værre og værre jo ældre jeg bliver.

Med moderne cykeltøj er det ikke længere noget problem at holde varmen i en time, eller måske to, for fuld damp. Kulden kommer først for alvor snigende når man holder pauser og er ude i flere timer. Vi kører oftest i 3-4 timer og så er det altså en udfordring at holde varmen, når de inderste lag tøj er gennemblødte af sved.

Netundertrøjen er, som tidligere skrevet, cyklisten bedste ven, og jeg kører altid med en Superlight fra Craft inderst og om vinteren med uld ovenover i forskellige afskygninger. De seneste års lovprisning af uld i cykelverdenen har dog fået mig til at tvivle på den syntetiske netundertrøjes suverænitet. Så jeg prøvede at undlade den og tage den halvtynde Icebreaker uldtrøje direkte på kroppen. Ingen succes, klart mere klam og kold. Den inderste uldtrøje skal bare være tyndere, påstod min lidt yngre cykelven som ikke ejer fedtisolering på kroppen. Men selv med mine isoleringsdepoter var resultatet det samme, selvom trøjen blev meget tyndere.

Ved juletid havde jeg sneget mig ind i Raphas butik under påskud af at skulle købe julegaver. Det er farligt! De havde, udover syntetiske netundertrøjer med fede statements påtrykt, også en helt tynd af uld. Men dels var prisen tæt på tyveri, dels var der også en advarsel på trøjen om at den skulle behandles nænsom, så den fik lov at hænge. Dog kun nogle uger, for så holdt de udsalg!

Efter en håndfuld ture i min nye eksklusive kongeblå uld-netundertrøje kan jeg sige; jeg har ikke revet den i stykker endnu og den er ikke krøbet efter vask sammen med mit andet cykeltøj. Men virker den bedre en de syntetiske netundertrøjer? Når man har betalt så mange penge for 20g hullet uld er der helt sikkert nogle der vil påstå det, men i bedste fald er det marginalt. Så reelt set nej. Det vigtigste er at have en tynd netundertrøje inderst, om det er uld eller polyester betyder mindre når bare næste lag er uld.

 

 

9 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Thomas brandmand said, on 21. januar 2018 at 16:39

  Har haft stor succes med Aclima’s “tykke” uld-net undertrøje inderst og så enten en tynd uldtrøje eller syntetisk udover, at man så ligner en hamburgerryg er en helt anden snak 😉

 2. Niels P said, on 21. januar 2018 at 16:55

  Samme som brandmanden

 3. Jesper Edvardsen - CONTINEO said, on 21. januar 2018 at 18:14

  He he

  Mvh. / kind regards Jesper Edvardsen

 4. Lui Vium said, on 21. januar 2018 at 18:16

  Ulds egenskaber ER FOR OS DER SVEDER stærkt overdrevne.

  Der er kun en producent der har fattet det – og de var også først BRYNJE. Købte min første nettrøje i 1988 og den er først kasseret for nylig. Har købt en ny af denne, og er på jagt efter flere. Desværre er der ingen dansk import der har fattet behovet…

  https://www.brynje-shop.com/en/sportswear~c12/brynje-super-thermo-zip-polo-10201200-p20941

 5. Jan said, on 21. januar 2018 at 18:46

  Jeg er meget enig med Lui – uld helt inderst har altså nogle problemer når man sveder. Til cykling, mtb, løb og bjergvandring (hvor koldt undertøj kan være decideret farligt) har jeg i efterhånden mange år også brugt Brynje. Bjergkæden i Køge har lidt Brynje og kan skaffe det hjem.

 6. Søren Svendsen said, on 21. januar 2018 at 20:26

  Jeg har selv overvejet Aclima men synes også de er dyre .. og meget lange.
  Som jeg skriver i mit tidligere indlæg om netundertøj har jeg selv kørt i Brynje i en del år. Når det er koldt virker det hverken værre eller bedre end Craft og Rapha, men Brynje trøjen er alt alt for lang .. den skal foldes for at være i bukserne. Og når det ikke er koldt er Brynje klart varmere end Craft.
  Når det til gengæld er rigtig koldt, altså et godt stykke under frysepunktet, virker Brynjes cocktail trøje som er en sammensyning af deres netundertrøje og en langærmet uldtrøje, klart bedst. Og faktisk endnu bedre med den tynde Craft Superlight inderst 😉
  Jeg har også læst om en der over (uld)mellemlaget tog en bomuldstrøje på, da den suger fugten! Det har jeg heller ikke prøvet, men er heller ikke umiddelbart positiv indstillet.

  • Jan said, on 21. januar 2018 at 21:11

   Brynje laver jo forskellige serier så om de er lange eller kolde eller varme kommer nok an på hvilken man bruger. Jeg er tilhænger af at justere med lag og en Brynje Micro inde under cykeltrøjen om sommeren og en Brynje SuperThermo (eller Arctic) inderst om vinteren med en Woolpower eller lign. uld som mellemlag til at holde fugten væk fra kroppen, er ud fra mine erfaringer det som fungerer bedst. Ingen af Craft eller Assos ting synes jeg kommer i nærheden. Men vi behøver jo heller ikke være enige, erfaringer og præferencer kan jo være forskellige 🙂

   • Søren Svendsen said, on 21. januar 2018 at 21:18

    Jeg burde nok have været mere specifik og skrevet det var SuperThermo jeg brugte.
    Og ja, different strokes for different folks 😁

  • Thomas brandmand said, on 22. januar 2018 at 15:26

   Det med Aclima er for lang, det forsvinder hurtigt, efter første vask selvom det er på uldvask, den skal faktisk strækkes mens den er våd for ikke at blive for kort. Prisen (530,- hos Outdoorrødovre i butikken) når den holder 3 sæsoner+ er vel OK.
   Det med at bruge en bomuldstrøje ud over ulden giver ingen mening, den bliver bare våd og yder ingen isolering, bruger du en uld trøje ud over netundertrøjen bliver den også våd men den isolere stadig.
   En lidt tyk windstopper jakke yderst (eller en foret windstopper hvis det er -10 eller mere) efter devisen hellere varm og fugtig, så er jeg kørende, selvom jeg sveder som en hest, så om vinteren bliver der kun holdt ultra korte pit-stop. Bare min erfaring 🙂


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: