MTBlog.dk

Snask!

Posted in 29", Dæk, MTB, Udstyr by Søren Svendsen on 1. marts 2012

Jeg har aldrig været tilhænger af snask, så da jeg konverterede, og min 29er hverken havde C29ss eller Cobalt hjul, som er de eneste ægte 29-USTere, lovede jeg mig selv at den stod på slanger indtil jeg havde råd til den ægte vare. Det har den så gjort siden, for små latex-slanger, for latex fås ikke i 29er. Men det virker!

Forleden lod jeg mig så lokke. Jeg manglede 10 pund for at få kurven sendt gratis til Danmark, så der røg en rulle Stans Yellow-tape i den. Rullen fik ikke lov at ligge længe på værkstedsbordet, da mine fælgbånd var begyndt at have brønde ved alle niplerne. Og så rullede lavinen.

Først bagdækket, det gik fint med at få luft i det, men dæksiderne lød som en utæt ballon. Jeg set alle snask/instruktions-videoerne, så jeg legede cheerleader og brugte hjulet som stok, eller ponpon. Om det er fordi det er 29er eller fordi jeg ikke ligner en cheerleader, ved jeg ikke, men 10 minutter senere var jeg våd af sved og mine arme var ved at falde af. Men dækket holdt luft.

Fordækket gik næsten nemmere, men det er også lettere og mine arme var alligevel færdige fra starten. Succes .. indtil jeg et par timer senere checker om de har holdt luft. Jeg havde vendt fordækket forkert .. mønsteret kører baglæns! Man kan faktisk vende et dæk med 80 ml latex, uden at spilde noget særligt. Men det krævede endnu en tur rundt i luften, af cheerleaderen.

Dagen efter holder de stadig luft, så jeg triller glad i skoven. Umiddelbart kan jeg ikke mærke forskel på flydende hvid, og fast grøn, latex. Heller ikke på det stivfrosne spor, der er ujævnt som en dyreveksel i Alperne. Raketdækkene er fede, også her .. indtil de pludselig begynder at sejle rundt på sporet. Da jeg ikke længere selv kan bestemme i hvilken retning jeg vil, er jeg klar over der er noget galt. Der mangler ca 20 psi i hvert dæk, der er 10 tilbage .. og det er for lidt. Mælkeskægget langs fælgkanten afslører at det nok ikke er selve dækket der er utæt. Tre gentagelser af seancen og en senere konversation med internettet sandsynligør at Mavic TN719 fælge ikke kan gøres  tubeless udelukkende med Yellow-tape, men kræver en rimstrip. Og der går min gummigrænse!

Ud over snask er noget snask, og det bare er så nemt, og renligt, med en lille grøn slange, er der heller ikke gram at spare med rimstrip. Michelin 26″ latex slange 126g vs. Yellow-tape 14g, latex 80g, rimstrip 40g, ialt 134g .. altså 2-0 til den grønne slange!

Så er der selvfølgelig alt det andet, snakebits, rullemodstand osv, men indtil Tallboyen får ægte UST-sko, er det grøn mamba, og slut med snask.

PS. Efter et år stort set uden punkteringer, bød december på 8 punkteringer i vores lille gruppe! Det har nok været med til at fremme tanken om snask.

14 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tine said, on 1. marts 2012 at 11:34

  puha Søren – der var du lige ved at tabe mig alleredei første linje – dette indlæg var vist for de stygt syge afficionadoes……………den med hjulene i luften, er der mon en lille video der, der kan demonstrere hvordan det foregik?????

 2. alpedrengen said, on 1. marts 2012 at 11:56

  uops… men du har ret, når du skriver, at du bare skal ha de rigtige fælge – du må til lommen og smide 3-4 tusind, og du kan ligeså godt købe dem, som heller ikke skal have yellow tape. Jeg kører på XTR ( med de findes vist ikke i 29’er endnu) men det virker max.

  Skal dog lige nævne at mine Rocket Rons Evo (superlette, etc) var MEGA svære at få tætte – de er lavet af så tyndt gummi, at det piblede ud med snask hele vejen rundt på to spritnye dæk i – hold nu fast – to dage, før de blev tætte.

  Til gengæld kører jeg på Racing Ralphs nu (sådan lidt forårsagtigt i god tid) og dem har jeg købt i DD (Double Defense) udgaven. Godt nok ca. 200 gram mere for et sæt i forhold til Rocket Ron, men til gengæld holder de helt tæt fra starten – de siver ikke engang – ikke endnu i al fald.

  Er sikker på, at med nogle nye fælge, så bliver du også en glad snask-konvertit 😉

 3. Søren Svendsen said, on 1. marts 2012 at 12:11

  Hej Palle
  DD, så er du jo klar til Alperne .. bare der ikke er mudder eller sne ;-D
  Jeg er klar til snask igen, når jeg får et sæt Mavic C29ss Max, de er UST .. men ikke lige i budgettet.
  RoRo Evo er som du selv er inde på, kondomtynde, og 127 TPI, så de føles faktisk som tubeless med en latexslange. Dem er jeg rigtig glad for, men lidt bekymret for dæksiderne, når jeg om 2 måneder skal køre klipper med dem.
  //Søren

 4. Simon Schmidt said, on 1. marts 2012 at 12:22

  Er du sikker på 100mL latex = 100gr.?
  Jeg ved det ikke og google gav sære resultater, da jeg googlede noget med latex her på job 🙂
  //SES

 5. Søren Svendsen said, on 1. marts 2012 at 12:42

  Ikke 100%, men det er tæt på .. i hvert tilfælde med Stans.
  Hvis man hælder latex i vand kan man se det.
  Eller hvis man vil snyde kan man måle en af de røde dosseringskopper der følger med flasken 😉
  //Søren

 6. Michael Sulvest said, on 1. marts 2012 at 12:59

  Vi gør altså sådan her i den virkelige verden

 7. Thomas brandmand said, on 9. marts 2012 at 12:20

  Godt gået!, i TV-avisen i går. Selvom du bliver kaldt sure Søren, så bliver du da overgået af hundelufteren 😉
  Du fik da MTB’er til at virke meget sympatiske 😀

 8. Søren Svendsen said, on 9. marts 2012 at 20:26

  Tak .. vi er jo grundlæggende sympatiske 😉

 9. Peter Nørregaard Rasmussen said, on 11. marts 2012 at 18:39

  Hej Søren

  Super blog du har dig her, jeg har med stor interesse læst om dine erfaringer med 29er. Tak for god information!

  /Peter

 10. Tilbage til fremtiden « MTBlog.dk said, on 2. juli 2012 at 20:26

  […] .. og det er som at komme hjem! Efter mit 29er eventyr startede, har jeg kørt med slanger, små grønne 26″ latex slanger, men det er […]

 11. Jonathan said, on 2. oktober 2019 at 07:16

  Hej
  Er slangen på billedet af mærket Schiønning og Arve, hvis den er så er jeg meget interesseret i at købe den.
  Mvh
  Jonathan

  • Søren Svendsen said, on 2. oktober 2019 at 07:32

   Hej Jonathan
   Jeg ved det faktisk ikke, og det er ikke min slange. Du kan prøve at skrive til Kristian på juel.grunnet@gmail.com og spørge .. måske har han den endnu?
   vh/Søren

   • Jonathan said, on 5. oktober 2019 at 16:48

    Hej Søren
    Tak for svaret, jeg prøver.
    Mvh.
    Jonathan


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: