MTBlog.dk

Forventningsafstemning vs lokalterminologi

Posted in MTB, Spor & ruter, Ture by Søren Svendsen on 30. august 2011

Ligesom cyklen og udstyret skal optimeres, skal oplevelserne det også. Efter en total Wales-succes, var det oplagt at prøve at finde nogle lige så gode spor, lidt tættere på. Så hvor er der rigtige bjerge tættere på Danmark? Harzen er et godt bud, men been there, done that .. twice – og så fede singletracks er der heller ikke. Norge? Oplagt, afsted med Oslofærgen, 2 dage på sporet og hjem igen med båden – genialt synes jeg selv. De andre småsure halvgamle mænd var ikke helt så imponerede, men et par stykker bed på. Efter et indlæg på terrensykkel.no, kom der et godt forslag til overnatning, vandrehjemmet Haraldsheim som ligger 4 km fra færgen, og nogle gode bud på spor. Ikke mindre end 3 store naturområder, Nordmarka, Lillo Marka og Østmarka, ligger lige op til Oslo, og de er iflg. nordmændene fyldt med singletracks!

Thomas fra Gale Gleder Sport, tilbød sågar at lave et GPS track til den første dag, og en guided tur den anden dag .. sådan! Jeg gjorde meget opmærksom på vi gerne ville køre spor, og Thomas lavede en 40 km rute i Nordmarka, som han synes var passende til en hel dag, hvis man tog nogle af opkørslerne på grus! Jeg havde ham mistænkt for at lave en pensionist-tur til os, for vi havde afsløret at vi ikke længere er helt unge .. dumt. Han anbefalede os også bredde dæk med godt mønster pga glatte rødder og svaberg.

Smart at kunne cykle ombord på færgen, ingen cykelkuffert eller fly, og videre til vandrehjemmet næste morgen .. på cykel, og næsten udhvilede. Bagagen blev stillet og GPS’en tændt, 3-4 km til sporet. Det gik hurtigt op for at sommeren heller ikke har været helt tør i Oslo. Vandrestierne i Nordmarka er små snørklede stier med masser af rødder, klipper og vandhuller og de går stejlt op og ned .. og så er der svaberg! Svaberg betyder meget glat klippe og er i praksis en mellemting mellem is og brun sæbe .. fåck, det er glat. Det korte af det lange er at vi gik lige så meget som vi cyklede, og at vi måtte korte ruten ned til godt halvdelen og endda ty til ekstra grusvej, for at nå hjem.

Det var ikke lige det vi havde forventet, og i løbet af aftenen blev vi enige om at man slet ikke kunne køre den slags stier på cykel og at Thomas nok ville diske op med noget andet når han selv var med.

Næste morgen stillede Thomas, en flink ung ingeniør og nybagt far på 30 år, med fullface hjelm og en cykel med 160mm affjedring! Han var oprigtig ked af at sporet ikke havde været godt, og ville prøve at vise os nogle lettere – men det ville blive svært for det var enten grus eller sti, som vi havde oplevet dagen før.

Med Thomas forrest fik vi hurtigt at se, at stierne kan køres og at selvom vi slet ikke kunne være med, hjalp det rigtig meget at køre i hans spor. Nu kørte vi måske godt trefjerdedele af tiden og oplevelsen var en helt anden. Men stadig, slet ikke hvad vi normalt kalder singletrack, heller ikke et teknisk singletrack, snarere et enduro-track. Udfordringer til grænsen hele tiden, og aldrig en pause eller et stykke med flow. Thomas var i sit es og kørte som en bjergged, og vi andre accepterede at der er forskel på hvad man kalder singletrack på norsk og på dansk.

Tre styrt, fem timers total udfordring, to med regn, og 27 km senere, havde vi fået nok, vi var færdige og drømte bare om baren på Oslo-båden. Og vi erkender det, de er gale de nordmænd, men fåck hvor kan de køre cykel!

PS. Tusind tak til Thomas, som virkelig gjorde et stort arbejde for os uden overhovedet at kende os. Og skulle du en dag have lyst til at se sporene omkring København, siger du bare til.

Tagged with: , ,

6 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. TUT said, on 30. august 2011 at 06:33

  dont mess with the real guys from the mountains

  • Søren Svendsen said, on 30. august 2011 at 11:42

   Tut, har du drukket af natpotten og er fræk, eller skulle der have stået:
   don’t mess with the guys from the real mountains ?

   😉
   Søren

 2. Jannik said, on 30. august 2011 at 07:11

  Ja, svaberg kan var dødeligt glatte- men fortsat hårde efter nærkontakt ved styrt- det ved mine ribben nu!

  Ringe trøst at ordet er en pleonasme.

  http://no.wikipedia.org/wiki/Sva

 3. Kasper said, on 30. august 2011 at 11:18

  Svaberg! Det lader til at I har mødt norsk slickrock og ikke kunne lide smagen?

  Jeg har altså svært ved at tro at der ikke kunne køres grus op og vandresti ned? I har nok bare haft for højt dæktryk og for lavt selvværd.

  Ha -der har i for ikke at invitere mig med 😛

  • Søren Svendsen said, on 30. august 2011 at 11:38

   Interessant, det havde jeg slet ikke tænkt på, at det kunne være ligesom slickrock. Men det er nu mit indtryk at der er greb på slickrock – og det er der ikke på svaberg!
   Hvis nu landskabet går op og ned for hver 50 eller 100 m, kan det være svært at køre grus op og sti ned 😉
   Og så tror jeg vores problem var for højt selvværd til et relativt lavt dæktryk – og så fik selvværdet en siver på et tidspunkt på turen.

   PS. Du var jo inviteret, men ville hellere til børnefødselsdag!

 4. De lokale | MTBlog.dk said, on 10. april 2013 at 06:41

  […] er ligeså singletrack-minded som dig. De sidste år har jeg fået guidede ture på Kullen, omkring Oslo og på Lanzarote af lokale. Det er bare federe at køre med guide, og med lidt held får man […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: