MTBlog.dk

Styr på lortet

Posted in MTB, Udstyr by Søren Svendsen on 27. januar 2014

På en mark i Gl. Holte

Jeg kom uforvarende til at læse Mads Weidemanns blogindlæg om hængeøre-styr forleden. Hans holdning er at man holder bedst og mest afslappet på et vandret styr. Up-sweep på styr har jeg altid haft et ambivalent forhold til, da jeg synes det ser frækt ud når styret stritter, så det gør mine, men at det generelt er lidt ubehageligere at køre med. Og  her er der så en pro der siger at hængeøre-styr er det rigtige .. så jeg måtte straks i kælderen og dreje styret på begge mine cykler.

Efter et par uger er jeg ikke i tvivl .. det er rigtigt. Et vandret styr fungerer bedst for mig. Problemet er så at mine Easton-styr er født med 9° back-sweep og 5° up-sweep, og når man drejer dem til vandret kommer hænderne tættere på kroppen og længere ned .. iflg. matematiknørder får man en vinkel på 11-12° back-sweep. Spørgsmålet er hvor meget man så skal kompensere med frempind og spacere? Samtidig har jeg skiftet et af mine styr til et nummer bredere, og et bredere styr kræver kortere frempind, så der er mange parametre i spil på en gang. Lidt fiktiv 3D måling og kvalificeret gætning har nu, 3 forsøg senere, næsten gjort tricket.

Undervejs er det gået op for mig at al den snak om længden på frempinden, er helt håbløst! Hvad hjælper det at vide man har en 100 mm frempind, hvis styret bøjer bagud og håndtagene sidder flere centimeter bag styrets monteringspunkt. Hvor lang er frempinden reelt så? Jeg plejer at sætte mine to cykler rimeligt ens op, og har nogle faste målepunkter som jeg altid bruger, men de virker ikke rigtig som de plejer, efter jeg har drejet styret og fået to forskellige breder.

Mit nye værktøj, som er langt mere præcist og reelt end frempindens længde, er at trække en linie (læs: lægge en pind) fra midt på håndtagene i hver side af styret, og se hvor langt fra kronrørets center (bolten i headsettet) den skærer frempinden. Det er nemlig den reelle frempindslængde hvis man havde et helt lige styr. Mine frempinde er reelt mellem 40 og 50 mm!

I min søgen efter den perfekte opskrift på en styr/pind cocktail, som jeg ikke fandt, stødte jeg på en helt anden tilgang til problemet hos en amerikansk pro; bikefit dur kun når du sidder ned, og det gør du ikke ret meget, desuden er det vigtigere at indstille efter køreegenskaberne da det giver langt mere fart, end ergonomi! Hmm… det holder nok ikke helt for os weekendkrigere.

Tobias i Hareskoven

Tagged with: , , ,

7 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Razz Riemanello said, on 27. januar 2014 at 23:24

  Hej, hvor kører I henne på billederne, det ser fedt ud!

  • Søren Svendsen said, on 28. januar 2014 at 07:12

   Tak 🙂
   Det øverste billede er fra en mark i Søllerød, tæt på Højbjerg. Det nederste er fra Hareskoven ved Hulsø.

   vh/Søren

 2. Kim Munch said, on 12. august 2017 at 06:50

  Hej jeg har læst dine tricks igennem og bruger dem selv på min Cube Reaction Race 19 tommer 🙂 Nu til mit råb om hjælp, min kone har den samme MTB https://www.cube.eu/2017/ha… men en 17 tommer, som jeg i øverigt nok har købt et nummer for stor 😦 hun er 162 høj i starten klagede hun over smerter i knæ, fik så justeret saddelen så knæ står over pedal aksel, saddel højden har jeg også styr på (tror jeg) vi lagde ud med en 100 mm frempind på 6 % grader,så fik hun ondt i hænderne og smerter mellem skuldre.
  Så købte jeg en 90 mm 16 % så mente hun at hun fik ondt i knæ, jeg havde stadigvæk styr på saddel osv (tror jeg)
  Så købte jeg en 70 mm 32 % som jeg i øverigt selv har monteret på min, hun mente ikke det gav noget andet end ondt i knæene.
  Tilbage til udgangs punkt 100 mm 6 % ikke ondt i knæ, men kan næsten ikke køre mere for ondt mellem skuldre 😦
  Så nu sætter jeg frempinden på med 70 mm 32 % og lader saddelen sidde som den gør.
  Det skal siges det hele strækker sig over 5 mdr og 2000 km
  sidste år kørte hun 4500 km på en alm cykel Trek city bike med 20 gear.
  Hun køre med kadance måler på og ligger mellem 80 og 90 omdrejninger.
  Håber på at du kan trylle nogle gode råd frem
  Hilsen Kim Munch

  • Søren Svendsen said, on 12. august 2017 at 07:15

   Hej Kim
   Tak for dit lange indlæg og den udførlige beskrivelse .. det er rart at vide der er nogen der læser mine indlæg grundigt 😀
   Det bedste ville nok være at få et rigtigt bikefit, men det er jo relativt pebret .. typisk 2-2.500 kr.
   Umiddelbart har jeg ikke det gode løsningsforslag. Ondt i arme, hænder og nakke, handler typisk om styrets placering, mens knæ typisk handler og sadlens placering. Så det er lidt svært at se sammenhængen. Men .. måske kan det at din kone kommer til at sidde mere oprejst, og derfor ikke får så meget belastning på hænderne, gøre at hun sidder lidt tungere i sadlen og derfor både sidder og træder lidt anderledes?
   Jeg ville nok forsøge med 90 mm’eren igen og så sætte sadlen lidt frem .. måske en cm. Og virker det ikke, så prøv at sætte sadlen en cm tilbage.
   Tja .. trial and error er vist mit bedste råd, desværre.
   vh/Søren

   • Kim Munch said, on 12. august 2017 at 08:11

    😄 tak for det hurtige svar, ja jeg følger og læser alle dine gode råd/input. Jeg prøver igen med 90 mm og så prøver jeg at indstille saddel efter knæ over pedalaksel

 3. Søren Svendsen said, on 14. august 2017 at 08:14

  Du skal lige være obs på at knæ over aksel ikke er forsiden af knæskallen, men et punkt/knogle som ligger 1-2 cm bag forsiden af knæskallen. Prøv at google og find et foto eller en tegning.

 4. Kim Munch said, on 14. august 2017 at 14:12

  Ja det er rigtig, men som jeg har fundet ud af er der 2 metoder, med et resultat.
  Bla kan du måle forsiden af knæet, men så skal du være ops på at det er ved afslutning på aksel, se den her video https://youtu.be/xxifl9JTeYA
  How To Fit a Mountain Bike by Performance Bicycle
  Nu har jeg monteret 50 mm med 32 grader og tager de andre frempinde med.
  Vi tager til NordItalien i morgen tidlig så der skal den stå sin prøve.
  10 dage i bjergene 🙂 hvad kan man mere forlange
  Ps tak for hjælpen.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: