MTBlog.dk

Flydende greb

Posted in Dæk, MTB, Søndagstur by Søren Svendsen on 9. august 2011

Et af de år Slush-cup burde have heddet Mud-cup, var der en meget aktiv tråd på DMKs board om dækvalg, og specielt om den førende rytters dæk. Tilsyneladende stod hans dæk fast og i hvert tilfælde kom han først i mål hver gang. Der var mange forslag og teorier om dækkene, store knopper, smalle dæk, lav dæktryk og mange specifikke modelforslag. Men på et tidspunkt blandede rytteren sig selv i debatten og afslørede at det var nærmest semi-slick han kørte på!

I søndags stod jeg så igen på hovedet i skoven, meget spektakulært, mit forhjul smuttede på en rod  på en nedkørsel, og jeg tog resten af skrænten uden cykel. Og hvad har det med indledningen at gøre? Jo, jeg tror altid mine nye dæk står bedre fast end de gamle og glemmer at intet dæk står fast på glatte våde rødder, uanset hvad folk og producenter påstår.

En våd sommer har ellers tvunget mig til at flyde afsted på mine minimalt knoppede raket-dæk, og faktisk gjort at jeg har kørt med flow i stedet for greb. Men et par nye efterårsdæk med ordentlige knopper skulle prøves og straks opfører jeg mig som Nobrain Nic og tror jeg der er greb alle vegne, også de steder hvor der aldrig er greb. Det er også helt forkert at køre langsomt og forsøge at få fuldt greb, farten er din ven, og det gælder ikke kun på nedkørsler, men også på alle de steder det er svært at stå fast. Man skal flyde hen over de svære og glatte passager. Og så skal man huske, at når det går galt er det som regel rarest at have kørt langsomt 😉

Mark Weir, MTB’ens svar på Dirty Harry, er en stor fortaler for “dynamiske dæk”, dvs dæk der har en blød overgang mellem greb og intet greb. Med sådant et dæk kan man køre bevidst på kanten af dets formåen, og lidt længere. Med et dæk som pludseligt slipper er man nødt til at blive på den sikre side.

Kort sagt, det handler ikke nødvendigvis om at have fuldt greb men om at have flow nok med det greb man har – og der er ingen dæk der står fast på glatte våde rødder.

6 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Michael auchenberg said, on 9. august 2011 at 10:45

  Kan du give et eksempel på semi-slick? Er det RR? eller endnu mindre?

  • Søren Svendsen said, on 9. august 2011 at 10:50

   Hvis du tænker på det dæk Slush-cup vinderen kørte med, kan jeg ikke huske præcist havd det var for et.
   Racing Ralph er vel egentlig ikke et semi-slick, men det har meget små knopper. Maxxis nye Aspen synes jeg falder ind under betegnelsen.

  • Kasper said, on 9. august 2011 at 11:50

   Må jeg lige sparke med på dækkene også? Jeg ved ikke om du driller, Michael -for du ved da meget mere end de fleste. Men du er måske blevet 100% Tri-mand nu 😉

   RR er ikke semi slick -der er for meget mønster. Semislick dækkene kendetegnes netop med at de ikke har nogen knopper og kun et minimalt mønster på toppen af dækket. På siderne sidder der nogle (minimale) knopper til at tage fat i sving.

   Jeg er ikke enig i at Aspen er et semi-slick. Semi-slick betegnelsen går på noget der er så dedikeret og specialiceret at der ikke er nogen knopper på toppen. Ligsom man heller ikke kan kalde NN for et mudderdæk -bevares, det kan bruges, men det er ikke et dedikeret mudderdæk.

   Ægte semi-slick (i min sort/hvide verden) er f.eks. Furious Fred fra Schwalbe eller Larsen Oriflame fra Maxxis.

   Kasper Navrbjerg

   • Søren Svendsen said, on 9. august 2011 at 12:02

    @Kasper; jeg tænke også over det, og at det måske kunne være at trick-spørgsmål! Faktisk kunne det jo godt have været Michael der førte Slush-cuppen det år?
    @Michael; var det det;-)
    Nu skrev jeg heldigvis, nærmest et semi-slick – og det er jo en bred betegnelse 😉

 2. Kasper said, on 9. august 2011 at 20:58

  Nej det gjorde du ikke i din kommentar til dig selv -der skriver du “Maxxis nye Aspen synes jeg falder ind under betegnelsen” .. og det er jeg uenig i .. ha!

  Nogle kan bare køre hurtigt på alt. De bruger sikkert snydekoder!? Der var et år jeg kørte N24 solo og alle var helt pløret til overalt. Der var en skideirriterende fyr som kørte i hvidt tøj, komplet med hvide sko og strømper og han havde ikke en eneste mudderplet. Han kørte garanteret også på semi-slicks i mudderet!!

  Nu du er i gang med knop-størrelser – skal du ikke snart skrive den der artikel med “Man kan slippe afsted med meget mindre knopper på sin 29er end på sin 26er” 😉

 3. Gummisnak og latexsnask « MTBlog.dk said, on 11. oktober 2012 at 09:06

  […] sommeren, og storebror Moby Dick, som blev løsningen i Lake District, klarede sig perfekt der. Men sidste efterår da jeg købte Moby D dækkene var jeg ikke specielt tilfreds og kørte kun få ture på dem, og da de røg på igen for et par uger siden, var to ture nok .. de […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: