MTBlog.dk

De grå hår og det røde felt

Posted in Pulstræning, Spinning, Træning by Søren Svendsen on 7. april 2010

Maxpuls udregnes som tommelfingerregel som 220 – alder. Det er for mange ikke nogen præcis udregning, og fortæller heller ikke noget om fysisk formåen eller kondition. Maxpuls er en individuel størrelse som ikke kan trænes, men som er givet. Jeg plejer at sammenligne med skostørrelsen, man løber ikke hurtigere fordi man har store fødder.

Nogle marathonløbere har lavet en formel for præstationen korrigeret for alder. Den opererer med et tab på ca. 1% om året lidt efter hvor på aldersskalen man er. Dvs. man på 10 år skal lægge 10-12% til sin tid for at sammenligne med tidligere tiders præstation. Jeg læste så fornyelig at man havde lavet en undersøgelse om det var muligt at reducere det fysiske tab. Konklussionen var at det kunne man, man kunne reducere tabet med op mod 2/3 .. hvis man trænede rigtigt. Altså måske løbe 3-4% langsommere 10 år efter, istedet for 10-12% langsommere, hvis man trænede rigtigt. Det spændende er så at den rigtige træning er højintensitetstræning, helt oppe i det røde felt ! Så den gamle talemåde “ta’ det roligt, du er jo ved at være en ældre mand” kan godt skrottes, det er stik modsat. Du er gammel, så du må træne hårdere 😉

Modsat fødderne som vokser en lille smule med alderen, falder maxpulsen. Den primitive formel siger det, et slag pr. år. Det har jeg så bare fortrængt de sidste 10 år ! Min maxpuls har siden jeg fik mit første pulsur, været sat til 184. Det var den helt sikkert også for 10 år siden, men den er det ikke idag ! Jeg har altid trukket lidt på smilebåndet når nogen i spinningslokalet rundede 105 eller måske 110 % af maxpuls mens jeg selv, uanset hvor hårdt jeg har kørt de sidste par år, ikke har været over 171 eller 93%. Og lige som nogen helt sikkert har sat deres maxpuls for lavt, har jeg glemt at korrigere den .. år efter år. Som jeg prøver at antyde med marathonløberne tabel, behøver det måske ikke være et slag pr. år, men helt sporløst forsvindert 10 år ikke !

PS: Jeg har korrigeret den til 176 .. i første omgang 😉

2 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jannik said, on 12. april 2010 at 20:05

  Interessant. Hvilken undersøgelse var det som du læste?.
  Jeg har fundet denne her:Galetta F, Franzoni F, Femia FR, Roccella N, Pentimone F, Santoro G. J Sports Med Phys Fitness. 2005 Jun;45(2):217-21.
  Lifelong physical training prevents the age-related impairment of heart rate variability and exercise capacity in elderly people. Det er en sammenligning af ældre sofavrag med ældre toptrænede!
  her er abstraktet:

  AIM: Aging is associated with a reduction on heart rate variability (HRV) and working capacity. Aim of this study was to evaluate in a group of elite master athletes the effect of a lifelong history of endurance running on HRV and exercise working capacity. METHODS: Twenty athletes (males, age 68.5+/-4.5 years) who practiced endurance running for at least 40 years, and 20 age-sex-matched control subjects with sedentary lifestyle were studied. All the participants underwent a maximal stepwise electrocardiogram (ECG) on effort (work-rate increments of 25 Watts every 2 min) and a 24-hour ECG monitoring. RESULTS: All the time domain measures of HRV and the LF and HF powers were significantly higher in elderly athletes than in sedentary subjects (P<0.001), while the LF/HF ratio was comparable between the 2 groups. Athletes exhibited significantly higher workload than controls (1610+/-489 vs 687+/-236 W, P<0.0001). Both the groups achieved, at maximum workload, similar heart rate (142+/-10 vs 138+/-18 bpm, ns), systolic blood pressure (226+/-18 vs 220+/-16 mmHg, ns), and rate-pressure product (32,596+/-2952 vs 30,838+/-3675, ns). Maximum work-rate attained in athletes was 225 W. By contrast, none of the controls reached a work-rate higher than 150 W.

 2. Søren Svendsen said, on 12. april 2010 at 21:50

  Jeg er bange for det ikke var en undersøgelse jeg så, men en af de her sundhedsnotitser der refererer en undersøgelse, i et eller andet blad.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: